Zonnepanelen kopen; hier moet je op letten!

Zonnepanelen kopen; hier moet je op letten!
Wanneer je plannen hebt om over te gaan op zonne-energie, dan is het goed om alle basis informatie over zonnepanelen te hebben. We geven je hierover graag advies en hebben de belangrijkste gegevens voor je bij elkaar verzameld.

Het verschil tussen blauwe zonnepanelen en zwarte  zonnepanelen

Op dit moment bestaan twee hoofdsoorten zonnepanelen: zwarte en blauwe. Wat is nu het verschil tussen blauwe en zwarte zonnepanelen? De kleur heeft te maken met de gebruikte zonnecellen. Mono zonnecellen zijn namelijk zwarter van kleur en poly zonnecellen blauw. Welk onderscheid is er nog meer? Dat zit hem vooral in de prijs en in de opbrengst. Zwarte nemen meer zon op en werken beter bij weinig zonlicht. Omdat je meer blauwe panelen nodig hebt om hetzelfde rendement te halen uit zonne-energie dan zwarte, kom je uiteindelijk op dezelfde prijs uit. Daarom verkopen wij alleen zwarte zonnepanelen. Vooral ook omdat onze klanten uiteindelijk (bijna) altijd voor zwart kiezen. Dat komt door de uitstraling die zwart heeft op het dak.

Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen werken zo: Een zonnepaneel heeft een doorzichtige afdekplaat waar het zonlicht doorheen valt. Daaronder zitten silicium zonnecellen die het zonlicht opvangen en omzetten in elektrische gelijkstroom als er licht in valt. Een omvormer onder het dak zet de gelijkstroom om in voor de woning bruikbare wisselstroom. De meterkast verdeelt de stroom weer door het huis. Voor een gemiddelde eengezinswoning heeft u ongeveer 12 panelen nodig.

Wat kost het?

De prijzen van de zonnepanelen variëren. Maar gemiddeld kost het plaatsen van 16 zonnepanelen ongeveer xxx . U kunt hiervan bij de belastingdienst de BTW op zonnepanelen terugvragen.
Dit geldt voor 2019 en in ieder geval ook nog voor 2020.  De prijs van de 16 panelen is inclusief de gemiddelde prijs voor een omvormer van x en de gemiddelde prijs voor het plaatsen van de panelen door een erkend installateur.

Het rendement op zonnepanelen en de terugverdientijd

Dat heeft te maken met de terugverdientijd. Terugverdientijd is de periode die nodig is om de investering in zonnepanelen, omvormer en installatiekosten terug te verdienen door te bezuinigen op gewone stroom. Bij een zonnepaneel is dat ongeveer 6 tot 9 haar. Omdat een paneel wel tot 25 jaar mee kan gaan, kunt u een rendement op zonne-energie halen van 10-12 procent. Dat is een stuk beter dan de huidige (negatieve) spaarrente.

Nadelen van zonnepanelen

Hoewel het steeds normaler is, geven zonnepanelen een ander uiterlijk aan het dak. Zeker met rode dakpannen of een rieten dak is het niet altijd een mooi gezicht. Daarbij is het een grote investering die niet voor iedereen is weggelegd. Dan komt daar bij dat niet elke woning geschikt is voor panelen vanwege hoge bomen of andere hoge obstakels die schaduw veroorzaken. Tenslotte kan het zijn dat verbouwing aan het pand of aanpassing van de stoppenkast nodig is om de zonnepanelen te kunnen realiseren.

Laat u dus goed informeren. U kunt van ons een eerlijk en onafhankelijk advies verwachten. Wij werken met meerdere installateurs en merken panelen.

NEEM CONTACT MET ONS OP.
 
  Martijn Visscher     19-11-2020 11:27
We helpen je graag!

We helpen je graag!

Neem contact op via  06 466 37 462  of mail naar martijn@diekinks-hof.nl.